ATC '65 wint ook derde stadsderby.

28 januari 2024 10:30

Alfons Haverkate

Op sportpark “De Veldwijk” is zaterdag de stadsderby Barbaros – ATC ’65 gespeeld. Voor ATC een soort van “thuiskomen” aangezien zij in de beginjaren van hun bestaan (1965 – 1973) gebruik maakten van dezelfde accommodatie als Barbaros nu. Zelf heb ik hier nog fijne herinneringen aan, maar de spelers van ATC die deze middag op het veld staan laat dit sentimentele gedoe denk ik helemaal koud. Die komen voor drie punten, niets meer en niets minder.

Onder leiding van scheidsrechter Feike Hoogendijk wordt er precies om 15.15 uur afgetrapt. De eerste minuten worden door beide partijen gebruikt om elkaars sterke en minder sterke punten in kaart te brengen. Met andere woorden: ze zijn aan het aftasten. Maar al na zes minuten krijgt Barbaros zijn eerste van de vele hoekschoppen die er vandaag over en weer genomen mogen worden. Uit deze hoekschop komt de bal op het hoofd van Ali Yagci, maar Pascal van Bel die goed op de doellijn staat geposteerd kan de bal nog ternauwernood onschadelijk maken en de daarop volgende rebound is een prooi voor David Arun.

De verdediging van ATC heeft het in de beginfase even moeilijk met de technisch behendige spelers van Barbaros, want na een paar minuten volgt er opnieuw een mogelijkheid om tot scoren te komen maar met kunst en vliegwerk wordt deze mogelijkheid teniet gedaan. Het is rustig langs maar ook op het veld. De wedstrijd kabbelt zo een beetje voort zonder dat er echt wat voor één van beide doelen gebeurd. Van echt hoogstaand spel is nog geen sprake maar hopelijk komt dat nog. Halverwege de eerste helft krijgt Barbaros een vrije trap toegewezen op de helft van ATC. Muhammed Kaya zet zich achter de bal die richting de mee naar voren gekomen Douglas Teixeira gaat. Er ontstaat een luchtduel waarbij de scheidsrechter een overtreding van diezelfde Douglas constateert. Gezien de daarop volgende vocale reactie is duidelijk waarneembaar dat Douglas het niet eens is met het fluitsignaal.

In de 28e minuut wordt Ebi Willemsen voor de eerste keer deze middag de diepte in gestuurd. Zijn voorzet wordt door Mervin Jansman niet goed geraakt waardoor de bal over het doel verdwijnt. Een paar minuten later ontfutselt Max Vasterink op het middenveld Douglas de bal en geeft Florian Boitelle de kans om een actie te maken. Het daarop vlammende schot belandt helaas voor ATC buiten bereik van keeper Yusuf Cekic op de paal. Michernaldi Martina ontvangt in de 34e minuut op 22 meter van de goal de bal plotseling voor zijn voeten en besluit het er maar eens op te wagen. Niet geschoten is altijd mis zal ie wellicht gedacht hebben. Hij had dus beter niet kunnen schieten. Ismail Akyol wordt door scheidsrechter Hoogendijk vanwege het vastpakken van een tegenstander nog getrakteerd op een gele kaart. De enige gele kaart van deze wedstrijd die heel fair en zonder gedoe is verlopen. Wat dat betreft hebben beide teams een hele dikke pluim verdiend.

Voor rust gebeurt er niet zo veel meer. Vermeldenswaardig is nog dat Florian Boitelle zich zonder tegenstander in de buurt verstapt. Langs de kant van het veld is een schrikreactie te bespeuren, maar gelukkig is het niet ernstig en kan hij verder spelen. Ook krijgt Barbaros nog een hoekschop die genomen wordt door eerder genoemde Kaya, maar de bal wordt door Bas Geessink goed verwerkt zodat we met 0 - 0 de rust ingaan. Wat hebben wij als toeschouwer in het eerste bedrijf gezien? Een gezapig potje voetbal met in het begin twee goede mogelijkheden om tot scoren te komen voor Barbaros, maar verder niet echt op gang komt. De voorwaartsen van ATC hebben het lastig om hun snelheid uit te buiten doordat Barbaros weinig ruimte achter de verdediging laat en op een counter loert. Hopelijk krijgen we in de tweede helft in aanvallend opzicht iets meer te zien van beide kanten en kan ATC het hoge niveau van voor de winterstop weer aan tikken.

Één minuut na de aftrap voor de tweede  helft krijgt ATC een vrije trap toebedeeld nadat Ebi aan de zijkant van de 16 onderuit werd gehaald. Florian neemt de vrije trap en schiet hem tegen het bekende “muurtje”. De bal komt terug bij Florian en wordt helemaal rondgespeeld maar uiteindelijk weten de aanvallers er geen raad mee. Diezelfde Florian onderschept vijf minuten later op zijn eigen 16 met een wilde trap een voorzet. De hoekschop voor Barbaros levert geen gevaar op voor het doel van ATC. Van minuut 50 tot 65 lukt het ATC niet om op voorsprong te komen. Een schot van Ebi kan nog net door een verdediger van Barbaros worden geblokt. Vervolgens schieten Ebi en Florian te zacht op doel om het keeper Cekic echt lastig te maken. Tevens schiet Ebi nog een keer hoog in het zijnet. Ook een kort genomen hoekschop levert niet het zo gewenste resultaat op.

Maar dan in de 67e komt de bal uit een afgeslagen aanval zo maar op 20 meter van het doel van Barbaros voor de voeten van Florian, ja en dan weet je het wel. Hij legt hem even klaar voor zijn gouden linkervoetje en jaagt hem laag over de grond door een mêlee van benen, waarbij de bal ook nog even licht getoucheerd wordt, in het doel: 0 – 1. Nog geen twee minuten later wordt Florian op rechtervleugel aangespeeld. Zijn strakke voorzet wordt vervolgens door Ferhat Ayan ongelukkig in het eigen doel gewerkt: 0 – 2.

Weer volgen er enkele hoekschoppen die niet het gewenste effect hebben. Barbaros gaat nu haar verdedigende stelling verlaten door o.a. de kopsterke Douglas mee naar voren te sturen. Het wordt pompen of verzuipen voor Barbaros om nog een resultaat te behalen. De stilte in het veld is ook verdwenen want iedereen probeert elkaar nu aan te sturen en aan te moedigen. In minuut 78 wordt Pascal van Bel door Florian aangespeeld en neemt de bal direct uit de lucht op de pantoffel. De bal gaat helaas voor Pascal hoog over het doel. Even later laat David zich bijna verrassen als hij een voorzet denkt uit de lucht te kunnen plukken. Een Barbaros-speler denkt daar echter net even iets anders over en komt voordat David de bal kan pakken met zijn hoofd aan de bal. Gelukkig voor ATC gaat de bal voor het doel langs en wordt door de verdediging weggewerkt.

Max, die in mijn ogen geen gelukkige wedstrijd speelde, krijgt in de 82e minuut nog een goede kans maar zijn doelpoging gaat over. Luttele minuten later stelt hij Ebi in staat om de wedstrijd definitief te beslissen, maar helaas verzuimt Ebi gebruik te maken van de geboden ruimte. Barbaros krijgt in de 90e minuut nog een hoekschop te nemen. De bal wordt uit de doelmond gewerkt en komt bij Taylan Ayhan die de bal net buiten 16 in één keer op zijn slof neemt waarna de bal snoeihard, net onder de lat, in het doel verdwijnt: 1 -2. In verband met enkele lichte blessures wordt er nog vier minuten naspeeltijd bijgetrokken door de prima leidende scheidsrechter Hoogendijk, maar hierin gebeurt verder niets meer.

Conclusie: ATC heeft deze derde stadsderby verdiend gewonnen, mede omdat de aanval van Barbaros vandaag tandeloos was. ATC haalt het hoge niveau van voor de winterstop vandaag niet. Dus er is nog werk aan de winkel voor de trainersstaf. Voor nu de drie punten mee naar huis en komende week voorbereiden op de belangrijke wedstrijd van komende zaterdag thuis tegen Nieuwleusen, de huidige nummer 3 van de ranglijst.