ATC ’65 legt Vroomshoopse Boys over de knie.

24 februari 2024 23:30

Alfons Haverkate

Op sportcomplex De Bosrand speelt ATC zaterdag de uitwedstrijd tegen v.v. Vroomshoopse Boys, de koploper in de 2e klasse I Za. In een meer spannend dan goede wedstrijd blijkt ATC effectiever met de kansen om te gaan dan Vroomshoopse Boys. Met name in de eerste helft is dat het geval, waardoor de 0-3 achterstand die Vroomshoopse Boys dan al heeft opgelopen bijna onoverbrugbaar is geworden. Maar te vroeg juichen is niet aan de orde omdat Vroomshoopse Boys een zeer goed voetballende ploeg is met veel individuele kwaliteit. En dat blijkt ook in het tweede gedeelte van de wedstrijd. Vanaf de aftrap zetten de mannen van trainer Robert Bosma ATC met een enorme drive onder druk waardoor ATC niet echt meer aan combinatievoetbal toekomt. En als het dan wel een keer lukt, dan wordt er onderweg wel ergens een verkeerde keuze gemaakt in de voortzetting of afronding. Er wordt over en weer gevochten voor iedere bal wat hier en daar soms irritatie opwekt zowel op als langs het veld. Vrouwen en kinderen eerst zullen we maar zeggen. Gelukkig is scheidsrechter Max van der Lei niet kinderachtig en iemand die pas fluit als het er echt toe doet.

De wedstrijd begint nadat er één minuut stilte is gehouden voor het Vroomshoopse Boys-lid Dik van Laar. We zijn koud bezig als Bas Geessink een hoge bal vanaf ongeveer de middenlijn in de richting van Ebi Willemsen kopt. Het is eigenlijk meer het onderscheppen van een beginnende aanval van de tegenstander dan van een gerichte ‘koppass’ richting Ebi. Maar goed, zwaar gedekt komt Ebi toch in balbezit en met een fraaie loopactie speelt hij zich vrij. Met een koele schuiver zoals een echte spits betaamt geeft hij keeper Chiel Sickman het nakijken en zet ATC op een 0-1 voorsprong.

Even later komt ATC goed weg als Leon Dogger net buiten het strafschopgebied aanlegt voor een schot dat tegen de onderkant van de lat beland. David Arun en zijn teamgenoten komen met de schrik vrij. Een fout in de achterhoede van Vroomshoopse Boys wordt door Boudewijn Barendse bijna afgestraft, maar doelman Sickman redt keurig ten koste van een hoekschop. Deze hoekschop levert verder niets op. Zoals alle hoekschoppen deze middag uiteindelijk niets opleveren. Vooral die van Vroomshoopse Boys waren zeer wel dreigend (veel lengte, kop sterk) maar de goede voortzetting werd niet gevonden. In de 20e minuut begint ATC aan de rechterkant van het veld met een uitval waarbij Ebi in balbezit komt. Daarbij heeft ie al gezien dat Gilian Wilms geheel vrij staat. Aannemen, intikken, koud kunstje: 0-2.

Halverwege de eerste helft krijgt Michernaldi Martina een mogelijkheid om de score te wijzigen maar de voorzet wordt door hem niet goed met zijn hoofd geraakt. Er ontstaat enige opwinding als in de zestien van Vroomshoopse Boys her en der geschreeuwd wordt dat er hands is gemaakt. Het laat de scheids helemaal koud en deze reageert dan ook niet. Wel krijgt ATC een hoekschop. Een pass van doelman Sickman om uit te verdedigen komt op 35 meter van de goal zo maar in de voeten van Florian Boitelle. Deze bedenkt zich geen twee keer en schiet direct op doel. Jammer genoeg gaat de bal naast of over het doel. Dat heb ik niet meer meegekregen, want opeens begon het even behoorlijk te regenen en moest ik op zoek naar een schuilplek.

Vlak voor het rustsignaal komt Florian uit een kort genomen hoekschop aan de bal, speelt hem in de breedte naar de vrijstaande Stefano Ham. Vanaf zeker 20 meter schiet Stefano met de binnenkant rechtervoet, niet hard en met boogje, op het doel van Vroomshoopse Boys. Tot verbazing van iedereen verdwijnt de bal vanuit Stefano gezien in de linkerbovenhoek: 0-3. Ook Ebi krijgt vlak voor rust nog een mogelijkheid maar zijn zachte schotje gaat naast het doel.

Ruststand 0-3. Wie dit vooraf gezegd had was voor gek verklaard. Vroomshoopse Boys is vandaag niet het team dat ik in Hengelo mocht aanschouwen. Wel veel aan de bal, hard werken, maar het mooie voetbal zoals in Hengelo dat zie ik hier niet. Wellicht is het natuurgras hier mede debet aan en de tegenstander natuurlijk ook. ATC haalde in Hengelo een kunststukje uit, misschien kan Vroomshoopse Boys dat nu ook.

Direct na de hervatting gaat doelman Sickman weer in de fout waarbij Boudewijn in het bezit van de bal komt. Diens inzet wordt vervolgens door Sickman weggewerkt, maar komt voor de voeten van de schietgrage Florian. Zijn poging gaat echter voor het vijandelijke doel langs. Na 53 minuten komt Mats Scholten helemaal vrij op de zestien aan de bal. Hij doet één, twee stappen om de bal klaar te leggen en schuift hem onhoudbaar voor David Arun onder in de hoek van het doel: 1-3. Oeps, zo snel al een tegengoal. De spanning stijgt toch weer een beetje. Hoe gaan onze jongens hiermee om? De druk zal bij ons toenemen en bij de Vroomshoopse Boys neemt de hoop op een goede afloop weer een ietsje toe.

Max Vasterink, die het net als Stefano en Gilian op het middenveld tegen de fysiek sterke en bewegelijke spelers van de Vroomshoopse Boys lastig heeft, lanceert na 55 minuten Boudewijn in de diepte, maar deze haalt er niet meer dan een hoekschop uit. Nadat David een schot onschadelijk heeft gemaakt komt de bal voor de voeten van invaller Stef Kikkert. Zijn inzet gaat echter tot volle tevredenheid van alle ATC’ers over het doel. Nadat een speler van de thuisploeg tegen het grote stevige lijf van Bas Geessink aanloopt en daarbij theatraal op grond valt, wordt Bas door de scheidsrechter getrakteerd op een gele kaart.

Omstreeks 18 minuten voor het einde onderschept Lucas Selfhout, die gedurende een groot deel van de wedstrijd in de clinch lag met Sil Derks van Vroomshoopse Boys, een bal en gaat er mee aan de haal. Zijn schot wordt echter door Sickman tegengehouden. In de tegenaanval komt doelpuntenmaker Mats Scholten weer eens buiten de zestien aan de bal. Zijn doelpoging wordt op uitstekende wijze door David verwerkt. Er wordt door beide trainers tegen het eind van de wedstrijd gebruik gemaakt van een aantal verse/frisse krachten om toch nog iets te bewerkstelligen. Vroomshoopse Boys in aanvallende en ATC in consoliderende zin.

Met kunst en vliegwerk probeert ATC het doel schoon te houden, maar af en toe komt het er ook nog gevaarlijk uit. Zo ook in de 89e minuut waarbij Ebi zijn snelheid weer goed gebruikt. Daarbij komt hij vrij voor de keeper, probeert hem te omspelen, maar wordt hierbij gevloerd. Dit alles gebeurd in de zestien zodat de scheidsrechter, tot teleurstelling van alles wat Vroomhoopse Boys is, niets anders kan dan fluiten voor een strafschop. Is dit de definitieve beslissing vragen we ons langs de kant af gelet op de afloop toentertijd in Hengelo? Florian legt de bal zorgvuldig op de stip, neemt zijn aanloop en scoort de bevrijdende 1-4. Direct hierop fluit de scheidsrechter voor het eindsignaal.

Zoals gezegd was de wedstrijd meer spannend dan goed als kijkspel. Door beide teams werd er op scherpst van de snede gestreden voor de punten en dan wordt mooi voetbal veelal gauw bijzaak. ATC had vandaag de kwaliteit in het efficiënt benutten van de mogelijkheden die er kwamen. Vandaag is er aan de kop van de ranglijst weer stuivertje gewisseld en nu staat ATC weer bovenaan met 30 punten, Nieuwleusen is goede tweede ook met 30 punten maar een iets minder doelsaldo en Oranje Nassau op plek drie met 29 punten. Vroomshoopse Boys is gezakt naar plek vier met 28 punten.

P.s. Ik wens v.v. Vroomshoopse Boys veel succes met de bouw van de nieuwe kantine/tribune/kleedkamers aan de lange zijde van het veld.