ATC ’65 zonder problemen langs PH.

3 maart 2024 11:45

René Korf

Op voorhand ligt een zege bij hekkensluiter PH natuurlijk voor de hand. Je moet het alleen nog wel even doen. Op de website van RTV Oost zie ik een kop “ATC maakt gehakt van PH”. Kijkend naar de wedstrijd heb ik veel meer het gevoel dat het zou moeten zijn “ATC verzuimt gehakt te maken van PH”. Want als er ooit ruimte was voor een monsterscore dan was het vandaag wel. Nu bleef het bij een voor de Almeloërs dragelijke 1-5 nederlaag.

Bij ATC is er sinds lange tijd weer een basisplaats voor Bas Peters. Samen met Bas Geessink vormt hij het centrum. Dat is lekker makkelijk in de coaching. Roep “Bas” en er reageert er altijd wel één.

De wedstrijd begint slordig met over en weer veel balverlies. Zoals te verwachten was zakt PH ver terug. ATC zou daar een hoog baltempo tegenover moeten zetten, maar dat zien we deze wedstrijd veel te weinig. Gek genoeg is het ook niet nodig, want de kansen komen toch wel. Nadat Gilian Wilms al een bal over heeft geschoten na een prima voorbereidende actie van Pascal van Bel, ligt het eerste doelpunt er in de 8e minuut al in. Ebi Willemsen wordt de diepte in gestuurd en scoort bekwaam. De grensrechter voorkomt met zijn vlagsignaal dat PH nog niet op achterstand komt. Mensen die op gelijke hoogte staan verklaren dat er van buitenspel zeker geen sprake was.

We zien een wedstrijd waarin er sprake is van éénrichtingsverkeer. ATC komt wel tot kansen, maar het vizier staat in die fase nog niet op scherp. Gilian, Ebi en Michernaldi Martina weten het doel nog niet te vinden. Na 22 minuten komt PH voor het eerst gevaarlijk op de ATC-helft, maar de vrije trap levert niets op. De grootste kans komt in de 25e minuut. Met een mooie steekbal zet Max Vasterink Ebi alleen voor doelman Arjan Nijenkamp, maar deze weet te redden. Vanaf de kant roept trainer Job ten Thije: “Ebi, kop omhoog, de volgende is voor jou.” En warempel, één minuut later is het al zover. Florian Boitelle zet aan voor een actie, blijft al struikelend in balbezit en weet uiteindelijk Ebi te bereiken. Met buitenkant rechts laat Ebi de doelman nu wel kansloos: 0-1.

De ban is gebroken en het spreekwoord zegt: als er één schaap over de dam is … Niets is minder waar. In de 29e minuut krijgt PH een hoekschop die een prooi lijkt te worden voor doelman David Arun. Zijn actie die het midden houdt tussen vangen en stompen mislukt, waardoor de lange verdediger Koen van Reeuwijk de bal ineens voor zijn voeten krijgt. Hij pakt het cadeautje dankbaar uit: 1-1. Drie minuten later wordt het bijna nog erger. Scott Cameron wordt weggestuurd, staat wel drie meter buitenspel, maar mag doorgaan van scheidsrechter Braaksma, ondanks een vlagsignaal. Gelukkig eindigt de bal hier in het zijnet.

ATC lijkt wakker te schrikken en verhoogt even het tempo. Stefano Ham zet met een prachtige pass Ebi vrij voor het doel, maar Ebi schiet net naast. Het is uitstel van executie, want één minuut later komt ATC toch weer op voorsprong. Ebi gaat er aan de linkerkant vandoor, bereikt de achterlijn en trekt terug op Boudewijn Barendse. Voor hem is het een koud kunstje om de bal binnen te tikken: 1-2.

Vlak voor het rustsignaal valt al bijna de beslissing. Michernaldi onderschept een slechte pass van PH-kant en snelt met grote passen iedereen voorbij. Zijn schot wordt door de doelman gestopt, die met zijn voeten ook de baas blijft als Florian de rebound binnen wil schieten. Ook hier zien we een beeld dat we herkennen van eerdere wedstrijden. De doelman van de tegenpartij ontpopt zich tot man van de wedstrijd. Doelman Nijenkamp was aan PH-kant de enige die overeind bleef.

Onmiddellijk na de hervatting valt dit doelpunt toch. Michernaldi stuurt met een steekbal Ebi weg, die de doelman omspeelt en de bal in het lege doel tikt: 1-3. Soms werkt zo’n treffer bevrijdend, maar in dit geval was dat niet zo. Aan de kant heb je het gevoel dat je naar een oefenwedstrijd kijkt. Het is wat gezapig. ATC hoeft niet, PH kan niet. Vanaf de bank van PH wordt ook geroepen op dezelfde wijze te blijven spelen. Dat betekent dus vooral tegenhouden en gaan voor een dragelijke score. ATC krijgt zeker nog kansjes, maar het echte moeten is er niet. Wel wordt het publiek nog op twee prachtige doelpunten getrakteerd. In de 67e minuut verstuurt Florian vanaf links een voorzet. Boudewijn lijkt in de lucht te blijven hangen en met een krachtige kopstoot knikt hij raak: 1-4. Ongelooflijk hoe hoog dit kleine mannetje kan springen. In de 86e minuut verstuurt Ebi vanaf links een voorzet. Bij de tweede paal legt Boudewijn de bal terug op Max, die koel binnenschiet: 1-5.

Vermeldenswaard is alleen nog dat vlak voor tijd JO19-speler Hugo Mulder zijn debuut maakt.

Zo eindigt deze wedstrijd in een duidelijke 1-5 zege. Op de andere velden maakt de concurrentie geen fout. De top 4-ploegen winnen allemaal. En zo blijft het dus razend spannend. Volgende week valt de beslissing in de tweede periode. ATC en Oranje Nassau staan in punten gelijk. Het doelsaldo is het in het voordeel van ATC. Als ATC zijn wedstrijd thuis tegen de Zweef wint, moet Oranje Nassau uit bij Barbaros een verschil van zes doelpunten goed maken. Vroomshoopse Boys moet hopen op misstappen van zowel ATC als Oranje Nassau om alsnog met de tweede periode aan de haal te gaan.